Édesítőszerek-tények és tévhitek…
Édesítőszerek, cukorpótlók, diabetikus termékek. Manapság oly gyakran hallott kifejezések. Lássuk, hogy pontosan mit is takarnak a különböző megnevezések. A következőkben csak egy rövidebb áttekintést kívánok nyújtani, a témával részletesebben Személyi edző képzésünkön foglalkozunk.
A cukor helyettesítésére alkalmas készítményeket 2 nagy csoportba sorolhatjuk. Léteznek az energiát nem szolgáltató édesítőszerek, illetve az energiát adó cukorpótlók. Azt már az elején leszögezhetjük, hogy a cukorpótlókat hajdanán még a cukorbetegeknek fejlesztették ki, mivel sokkal lassabban emelik meg a vércukorszintet, mint a sima, fehér cukor. Ám napjainkra annyira megnőtt a túlsúlyos, illetve elhízott emberek száma, hogy a különböző súlycsökkentő étrendek egyik fontos alappilléreivé váltak, így a fogyasztói igényekhez mérten a cukor helyettesítésére alkalmazható készítmények palettája is igen csak kiszélesedett. A fentebb említett csoportosításnál maradva haladjunk végig a leggyakrabban alkalmazott termékeken.
Energiát nem adó édesítőszerek:
Szacharin: az egyik legrégebben alkalmazott édesítőszerünk. Hő hatására bomlik, keserű, fémes mellékízt okoz ezáltal az ételben. A boltok polcain különböző megnevezéssel kerül forgalomba, por, folyadék, vagy tabletta formában. Ezen kívül energiamentes üdítőitalok, gyümölcslevek, konzervek, befőttek, cukorkák, rágógumik, édességek tartalmazzák.
Ciklamát: nincs utóíze, így főzéshez, sütéshez alkalmazható. Általában más édesítőszerekkel kombinálva kerül forgalomba. A szacharinhoz hasonlóan por, folyadék vagy tabletta formában található meg az üzletekben. Ugyancsak energiamentes üdítőitalok, édességek, lekvárok, és egyes étrendkiegészítők tartalmazhatják több-kevesebb mennyiségben.
Aceszulfám-K: hőstabil, mellékízmentes, ám nagyobb koncentrációban alkalmazva enyhén kesernyés mellékízt adhat. Általában más édesítőszerekkel kombinálva kerül forgalomba. Tej-tejtermék alapú italokban, üdítőkben, pudingporokban, reggelizőpelyhekben, mustárban is megtalálható.
Aszpartám: hő-és fényérzékeny, így általában hideg ételek, italok édesítésére alkalmazzák. Mellékíze nincs, por, vagy tabletta formátumban kerül forgalomba. A boltokban ezen kívül fagylaltok, jégkrémek, desszertek, alkoholmentes italok, rágógumik tartalmazzák.
Neoheszperidin DC: a narancshéj keserű anyagából állítják elő. Hőstabil, általában más édesítőszerekkel kombinálva alkalmazzák. Különböző üdítőitalok, gyümölcskészítmények, rágógumik, desszertek tartalmazzák.
Szukralóz: vízben jól oldódik, hőhatásnak ellenáll, így főzéshez, sütéshez kiválóan alkalmazható. Por, vagy folyadék formában kerül forgalomba. A szukralóz megtalálható ostyákban, különböző tej-, kakaó-, vagy zsír alapú krémekben, pékárukban, süteményekben.
Taumatin: alacsony energiatartalmú, egy Nyugat-Afrikában őshonos növény gyümölcséből vonják ki. Ízmódosító hatása van, a kellemetlen ízeket elnyomja. Megtalálható cukorkákban, fagylaltokban, rágógumikban, étrendkiegészítőkben.
Stevia: Közép-és Dél- Amerikában honos növény, melynek leveleiből vonják ki a steviol-glikozidokat. Növényi eredetű, természetes édesítőszer, nagyon alacsony energiatartalommal bír. A stevia kivonata fokozza a sejtek regenerációját, befolyásolja a véralvadást, erősíti a vérereket, epe- és vizelethajtó, védőhatása van a daganatokkal szemben, gátolja az emésztőrendszerben a fekélyek kialakulását, fokozza az inzulin-érzékenységet, csökkenti a vércukorszintet, és csökkenti a vérnyomást. A steviol glikozidok használatát az EU 2011. december 2-án engedélyezte. Asztali édesítőszerként por, folyadék, vagy tabletta formájában kerül forgalomba. Hőstabil, kiválóan alkalmas süteményekhez, italokhoz, salátákhoz. A boltokban különböző dzsemekben, csokoládétermékekben, és egyes tápszerekben is megtalálható.
Mindezek után pedig következzenek a cukorpótlók!
Méz: kalóriatartalma a cukoréval majdnem megegyezik, mégis jobb választásnak minősül, mint a sima kristálycukor. Közel 190 féle tápanyagot tartalmaz, többek között 19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 vitamint, és különböző enzimeket. Egyszerű cukornak minősül, nagyrészt glükózt és fruktózt tartalmaz, így tehát gyorsan felszívódik, hamar megemeli a vércukorszintet. Kitűnő édesítőszer teákba, gyógyteákba, valamint kiválóan felhasználható süteményekbe, illetve kenyérre feltétéként is gyakran használják. Glikémiás indexe fajtától függően változik.
Juharszirup: főbb összetevői a szacharóz és a víz, ám kisebb arányban glükózt és fruktózt is tartalmaz. Általában goffrik és palacsinták ízesítésére használják, de jó néhány süteményben is fellelhető a sima cukor kiváltásaképpen. 100 ml juharszirup 260 kcal-t tartalmaz, ami azonban jelentősebb az a vitamin- és ásványi anyag tartalma. A mézhez képest alacsonyabb a nátrium tartalma, így kiválóan alkalmazható nátriumszegény étrendben is.
Fruktóz: a gyümölcscukor szénhidráttartalma megegyezik a glükózéval, ám annyiban különbözik tőle, hogy lassabban szívódik fel, így a cukorbetegek étrendjébe – természetesen számolva-, de beilleszthető. A minden napi főzéshez, sütéshez is alkalmazható, mivel ugyanúgy karamellizálódik, mint a normál cukor. A napi ajánlott bevitele maximum 30 gramm mennyiségben határozható meg. Nagyobb mennyiségben alkalmazva kedvezőtlenül befolyásolhatja a triglicerid szintet.
Cukoralkoholok: xilit, mannit, maltit, szorbit, laktit, eritrit. Közös jellemzőjük, hogy gátolják a fogszuvasodást.
Mannit: a szervezetben lassan bomlik le, nem hatol át a sejtmembránokon, a vérben oldódik. Lebontásához nem szükséges inzulin. Édesítőereje kb. 50%-a a szacharózénak. 100 gramm mannit 240 kcal-t tartalmaz. Nagy mennyiségű fogyasztása hasmenést okozhat.
Szorbit: 100 gramm szorbit 260 kcal-t tartalmaz. Édesítőereje kb. 60%-a a szacharóz édesítőerejének, ám szacharin hozzáadásával növelhető az édesítőereje. Lebontásához nem szükséges inzulin. Túlzott mennyiségben fogyasztva puffadást, hasmenést okozhat.
Xilit: közismertebb nevén nyírfacukor. A szénhidrát anyagcsere köztes termékeként az élő sejtek természetes alkotóeleme. Cukorbetegek által is fogyasztható. Édesítő hatása egyenlő a cukoréval, ám hőbehatásra nem karamellizálódik. 100 gramm xilit 240 kcal-t tartalmaz. Az egyetlen olyan cukorpótló, amely anyagcsere betegségek esetén is fogyasztható. Nagyobb mennyiségben fogyasztva hasmenést, és puffadást okozhat.
Eritrit: Glikémiás indexe 0. 100 gramm eritrit 20 kcal-t tartalmaz. A candida diétában kiválóan alkalmazható.
Izomaltit: édesítőereje kb. 50%-a a szacharózénak. Lebontásához nem szükséges inzulin. Hő-és saválló, más édesítőszerekkel nagyon jól harmonizál. 100 gramm maltit 240 kcal-t tartalmaz. Több lépcsős kémiai reakciók során szacharózból állítják elő. Túlzott mennyiségű fogyasztása hashajtó hatású.
Laktit: Édesítőereje 30-40 %-a a szacharózénak. Lebontásához nem szükséges inzulin. 100 gramm laktit 240 kcal-t tartalmaz. Jól harmonizál más édesítőszerekkel. Kémiai reakciókkal laktózból állítják elő. Túlzott mennyiségű fogyasztása hasmenést okozhat.
Maltit: lebontásához nem szükséges inzulin. Édesítőereje 70-80 %-a a szacharózénak. 100 gramm maltit 240 kcal-t tartalmaz. Más édesítőszerekkel jól harmonizál. Kukoricakeményítőből nyert maltózból állítják elő. Túlzott mennyiségű fogyasztása hasmenést okozhat.
A választék kétség kívül elég széles. Hogy melyik cukorhelyettesítő bizonyul a legjobb választásnak, azt a cél szabja meg, hogy mihez is szeretnénk felhasználni. A mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatos tévhit, mely szerint rákkeltő hatással bírnak, nem állja meg a helyét, ám a napi ajánlott beviteli mennyiséget így sem célszerű átlépni, ám ugyanez elmondható a cukorpótlók esetében is, hiszen szinte kivétel nélkül az összes laxatív (mérsékelt hashajtó) hatású. Azokhoz az ételekhez, amelyek megkívánják a cukor „tömegét”, célszerű a cukorpótlók közül válogatni, mivel ezek a normál cukorhoz hasonló állagúak. Cukorbetegek étrendjébe, illetve súlycsökkentő étrendbe az energiamentes cukor helyettesítőket ajánlott választani.
Ha nem tudsz még így sem eligazodni, hogy melyik a számodra legjobb megoldás cukorhelyettesítők terén, keress meg egy dietetikust, vagy ha még ennél is több információra vágysz, mind a cukorhelyettesítő készítményekkel, mind pedig az egészséges táplálkozással kapcsolatban, akkor várunk az –s személyi edző tanfolyamunkon.
Kovács Dóra dietetikus, személyi edző